מהי פרוגרמה?
כל מי שבונה עסק חדש או משפץ עסק קיים נדרש תכנון מחדש של העסק הקנוי או השכור. בעל העסק נתקל במילה שנראית מאיימת לרגע: פרוגרמה, אך למעשה מדובר באחד החלקים הבסיסיים ביותר בבניה או בשיפוצים והוא תכנון מסודר של תכנית הבניה: מה בדיוק יכלול העסק, מה יהיה היחס בין גודל החללים השונים? כיצד יענה המקום על צרכי הלקוחות, טעמם ורצונותיהם או לחילופין על ציפיות הלקוחות, צורת העבודה בעסק וצרכי העובדים. את כל אלה כולל בתוכו תהליך כתיבת פרוגרמה לתכנון שנעשה על ידי מתכנן מטבחים בשיתוף השף ו/או בעל העסק.
הכרת השטח כשלב ראשון בכתיבת פרוגרמה
לפני שייגש המתכנן לכתיבת פרוגרמה הוא יבצע בדיקות מקדימות של השטח שעליו עתיד להיבנות העסק. באמצעות פניה לוועדה העירונית לתכנון ובניה יימסר למתכנן תיק מידע תכנוני המהווה גם מסמך משפטי על מנת להכיר את נתוני התב"ע (תוכנית בניין עיר) – האם למשל ישנן תכניות לבניית בתים, מרכז מסחרי או תעשייה נוספים שייצורו תחרות עבור העסק ממש מול העסק או בכלל הכרה לעומק של נתוני המקום. בנוסף יערוך המתכנן סיור בשטח על מנת להבין את נתוני הסביבה.
היכרות עם בעלי העסק – חלק משמעותי בכתיבת פרוגרמה
היכרות מעמיקה צריכה להיות לא רק עם נתוני השטח אלא כמובן גם עם בעלי העסק. במהלך פגישה או מספר פגישות מקדימות לכתיבת פרוגרמות נפגש המתכנן עם השף ועובדי המטבח וכמובן עם הבעלים כדי לעבוד על גיבוש קונספט לעסק, סגנון עיצובי על פיו יפעל המתכנן בתכנון. מטבח הוא חלק מהותי מאוד בעסק. הוא מהווה חלק משמעותי בעסקי מזון, במיוחד אלה שבוחרים לעבוד בסגנון של מטבח פתוח. גיבוש הקונספט יקבע איך יראה המטבח, האם יהיה פתוח או נסתר, מה יהיה גודלו של המטבח ביחס לשאר העסק ובאופן כללי סגנון העיצוב של המסעדה יותאם לסוג הלקוחות הפוטנציאליים, למיקום, לטעמו של בעל המסעדה ועוד.
מה כוללת הפרוגרמה?
הפרוגרמה כאמור כוללת בתוכה את כל הקשור לתכנון העסק. זהו מסמך עקרונות הכולל את כל ההנחיות לתכנון. היא תכלול פרוט החללים במבנה, אופיים וגודלם היחסי, אופי החללים ויעודם, יחס בין אזור ישיבה מרכזי, מטבח, כמות תאי שרותים ושטחי שרות. חללים לקיום אירועים פרטיים ועוד. הפרוגרמה היא "מתכון" מפורט של הבניה שאמור להפוך .את השלב הבא, ביצוע התכנית, לפשוט ככל האפשר. הפרוגרמה תכלול גם חומרים ושיטות בניה.
לסיכום, כתיבת פרוגרמה היא חלק מהותי בבניית העסק. מומלץ לפנות למתכנן בעל ניסיון בתכנון עסקים מסוג זה.